آنچه در این مقاله می خوانید:
رشد سریع اقتصادی در ترکیه، موقعیت استراتژیک و بازار مصرفی بزرگ این کشور، توجه بسیاری از کارآفرینان و سرمایهگذاران خارجی را بهخود جلب کرده است. راه اندازی کسب و کار و سرمایه گذاری در ترکیه بهعنوان یک مهاجر، میتواند یک سرمایهگذاری مفید و سودآور محسوب شود. مخصوصاً برای سرمایهگذاران ایرانی که بهدلیل تحریمهای اقتصادی نمیتوانند در کشورهای اروپایی و خارجی سرمایهگذاری کنند. فرصتهای جدید مثل اخذ اقامت ترکیه از طریق سرمایهگذاری، یکی دیگر از دلایل محبوبیت راهاندازی کسبوکار در این کشور است.
چرا باید به راه اندازی کسب و کار در ترکیه فکر کنید؟
چندین ویژگی مهم و مثبت در مورد راهاندازی کسبوکار یا استارتاپ در ترکیه وجود دارند که این کشور را به مقصدی محبوب برای سرمایهگذاران و کارآفرینان تبدیل میکنند. موقعیت ترکیه در برخورد مرزی بین اروپا و آسیا مزایای قابل توجهی را برای سرمایهگذاران فراهم میکند. موقعیت منحصربهفرد ترکیه از 3 طرف که با دریا هممرز است، مزایای قابل توجهی را در مورد حملونقل دریایی، واردات و صادرات ایجاد کرده. علاوهبراین، ترکیه به ایران و خاورمیانه هم نزدیک است و سرمایهگذاران ایرانی میتوانند بهراحتی در رفتوآمد باشند.
ترکیه، از لحاظ جمعیتی 85 میلیون نفر شهروند دارد و شاخص جمعیت جوان آن با میانگین سنی 32.7 سال ارزیابی میشود. این ویژگی در مقایسه با جمعیت پیر کشورهای اروپایی، منحصربهفرد است. علاوهبراین نکات، بخش قابل توجهی از جمعیت ترکیه (حدود 67.7 درصد) در گروه سنی کار قرار دارند و با حداقل دستمزد در بخشهای مختلف اقتصادی مشغولبهکار میشوند. در نتیجه، میتوانید روی نیروی کار این کشور هم حساب ویژهای باز کنید.
مراحل راه اندازی کسب و کار در ترکیه
بهطور کلی، مراحل راه اندازی کسب و کار در ترکیه را میتوان به چندین مرحله مهم تقسیم کرد که عبارتاند از:
- انتخاب نوع سرمایهگذاری (ثبت شرکت، راهاندازی یک فروشگاه یا کسبوکار، خرید مغازه و غیره)
- انتخاب نام و عنوان شرکت
- تهیه اساسنامه (AoA)
- ارائه مدارک لازم به اداره ثبت تجارت
- دریافت شماره شناسایی مالیاتی و گواهی ثبت تجاری
- ثبتنام در اتاق بازرگانی ترکیه
- درخواست برای مجوزهای لازم
- افتتاح حساب بانکی
- ثبتنام در سازمان تامین اجتماعی و مالیات ترکیه
- استخدام نیروی کار
انواع روشهای مختلف کسب و کار در ترکیه
قبل از اینکه بخواهید برای ثبت شرکت یا کمپانی در ترکیه اقدام کنید، بهتر است با انواع روشهای راه اندازی کسب و کار در ترکیه آشنا شوید. رایجترین ساختاری تجاری در کشور ترکیه که برای متقاضیان خارجی از جمله ایرانیان مناسباند عبارتاند از:
- ثبت شرکت از نوع مالکیت یگانه (Sole Prprietorship)
- ثبت شرکت از نوع مسئولیت محدود (LLC)
- ثبت شرکت سهامی (JSC)
- افتتاح شعب فروش کالا و خدمات یا خرید یک فروشگاه در ترکیه
هر ساختار تجاری، مزایا و معایب خاص خودش را دارد. نوع کسبوکاری که برای سرمایهگذاری در ترکیه انتخاب میکنید، به اندازه کسبوکار، اهداف مالی و اندازه سرمایهتان بستگی دارد. در ادامه با شرکتهای مناسب برای راه اندازی کسب و کار در ترکیه و همچنین نحوه خرید فروشگاه در ترکیه آشنا خواهید شد.
آشنایی با انواع شرکت برای سرمایهگذاری در ترکیه + شرایط آنها
برای آشنایی بیشتر با نحوه راه اندازی کسب و کار در ترکیه لازم است بدانید که چه نوع بیزنسهایی در این کشور برای سرمایهگذاری وجود دارند. در ترکیه، چارچوبهای قانونی ویژهای برای کسبوکار طراحی شدهاند و نیازها و ساختارهای مختلف انواع بیزنسها را برآورده میکنند.
رایجترین نوع راه اندازی کسب و کار در ترکیه، ثبت یک شرکت تجاری است که مهمترینشان شامل موارد زیر میشوند:
- شرکتهای با مسئولیت محدود (LLC): شرکتهای با مسئولیت محدود (Limited Liability Companies) در دستهبندی مشاغل کوچک تا متوسط قرار دارند. برای سرمایهگذاری در این شرکتها و ثبت آنها حداقل به یک سهامدار و حداقل سرمایه 10 هزار لیر ترکیه (حدود 330 دلار آمریکا) نیاز دارید. شرکتهای LLC مشمول مالیات بر درآمد شرکتی با نرخ 20 درصد هستند. سود تقسیمشده بین سهامداران مشمول مالیات میشود و علاوهبراین، باید مالیات بر ارزش افزوده (VAT) هم بابت کالا و خدمات بپردازند.
- شرکتهای سهامی یا JSC (به ترکی: Anonim Şirket): این نوع شرکتها برای مشاغل بزرگتر مناسباند، به حداقل یک سهامدار و حداقل سرمایه 50 هزار لیری (حدود 1640 دلار آمریکا) نیاز دارند. برای راه اندازی کسب و کار در ترکیه از طریق ثبت این نوع شرکتها باید نرخ مالیات بر درآمد 20 درصدی و مالیات مربوط به سود سهام سهامداران را هم در نظر داشته باشید.
- شرکتهای کمندیت یا غیر مشارکتی (Commandite Companies): این شرکتها شبیه به شرکتهای مشارکتی است، اما معمولاً توسط سرمایهگذاران خارجی انتخاب نمیشوند. این نوع شرکتها مشمول مالیات بر درآمد شرکتی نیستند، اما سود آنها بهعنوان درآمد شخصی برای شرکا مشمول مالیات میشود. بههمین دلیل، چنین گزینههایی هرگز برای راه اندازی کسب و کار در ترکیه به شما توصیه نمیشوند.
ایجاد شعبه خارجی یک شرکت در ترکیه
یکی دیگر از روشهای ایجاد کسبوکار در ترکیه، افتتاح شعبه خارجی یک کمپانی یا شرکت است. اگر در حال حاضر، یک شرکت بینالمللی دارید یا میخواهید شعبه خارجی آن را در ترکیه راهاندازی کنید، میتوانید از قانون سرمایهگذاری مستقیم خارجی شماره 4875 (FDIL) ترکیه کمک بگیرید.
روش سرمایهگذاری FDIL به سرمایهگذاران خارجی اجازه میدهد تا دفتر خارجی شرکت خود را در ترکیه راهاندازی کنند. البته، این روش، برای انجام فعالیتهای تحقیقاتی در صنعت مورد نظر است و سرمایهگذار حق فعالیت تجاری را ندارد. در ترکیه، دفاتر ارتباطی شرکتهای خارجی نمیتوانند فعالیتهای تجاری انجام دهند و حق امضای قراردادهای تجاری یا صدور فاکتور را ندارند. بنابراین، بهترین روش برای این نوع سرمایهگذاران، راه اندازی کسب و کار در ترکیه با افتتاح یک شرکت جدید یا خرید یک فروشگاه در این کشور است.
خرید یک فروشگاه یا مغازه در ترکیه
متقاضیان راهاندازی کسبوکار و کارآفرینی در ترکیه میتوانند با خرید یا راهاندازی فروشگاه هم در این کشور فعالیت تجاری داشته باشند. بهطور کلی، با انتخاب یکی از روشهای زیر میتوانید از طریق یک فروشگاه در ترکیه فعالیت تجاری کنید:
- خرید فروشگاه در حال فعالیت در ترکیه
- خرید حق امتیاز برای یک فروشگاه در ترکیه (خرید فرانچایز)
- افتتاح یک فروشگاه در ترکیه
هر کدام از این روشها مزایا و معایب خاص خودشان را دارند. بهعنوان مثال، با خرید یک فروشگاه در حال فعالیت در ترکیه میتوانید بدون دردسر راهاندازی یک فروشگاه، از فعالیتهای تجاری آن سود بهدست بیاورید. همچنین، خرید یک کسبوکار فرانچایز در ترکیه مزایای بسیاری دارد و میتوانید سود خوبی از آن کسب کنید. البته، باید در نظر داشته باشید که درصدی از فروش هر فروشگاه فرانچایز به شرکت اصلی تعلق میگیرد و هزینه فرنچایز از برندهای معتبر ترکیهای و بینالمللی خیلی بالاست.
همچنین، میتوانید با خرید یک زمین و ساخت یک فروشگاه از صفر تا 100، در زمینه راه اندازی کسب و کار در ترکیه به سود قابل توجهی برسید. برای این کار میتوانید از طریق روش سرمایهگذاری از طریق خرید ملک در ترکیه با حداقل سرمایه 500 هزار دلاری اقدام کنید. این روش نسبت به روشهای دیگر خرید فروشگاه یا فرانچایز بهتر است. چونکه میتوانید اقامت و حق شهروندی ترکیه را با خرید ملک و زمین در این کشور بهدست بیاورید.
سرمایه مورد نیاز برای ثبت شرکت در ترکیه
بخش مهم راه اندازی کسب و کار در ترکیه، برآورده کردن حداقل سرمایه مورد نیاز برای ثبت شرکت در این کشور است. طبق قوانین ترکیه، برای تأسیس یا ثبت شرکت در ترکیه به 10 هزار لیر برای شرکت با مسئولیت محدود (LLC) و 50 هزار لیر برای راهاندازی یک شرکت سهامی (JSC) نیاز دارید.
از آنجایی که قانون ترکیه در مورد شرکتهای تجاری بر اساس ارزش سرمایه آنها تعریف میشود، حداقل سرمایههای 10 هزار و 50 هزار لیری، استقلال مالی چندانی برایتان ایجاد نمیکنند. اگر سرمایه شرکت شما در ترکیه حداقل 100 هزار لیر باشد، میتوانید از مزایای زیر بهرهمند شوید:
- دریافت مجوز کار در ترکیه + ویزای اقامت
- قرصت پیوستن به مشاغل حوزه TURSAB (مشاغل مربوط به اتحادیه آژانسهای مسافرتی ترکیه) و MUSIAD (مشاغل مربوط به انجمن صنعتگران و کارآفرینان مستقل در ترکیه)
- اجازه انجام تجارت، صادرات و واردات کالاها
- عدم نیاز به قرار دادن سپرده 100 هزار لیری در بانک در طول مراحل تأسیس شرکت
- امکان پرداخت سرمایه 100 لیری ظرف 24 ماه پس از تاریخ تأسیس شرکت
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت در ترکیه
پس از انتخاب ساختار قانونی مناسب برای راه اندازی کسب و کار در ترکیه، باید مدارک و اطلاعات لازم را برای ثبت شرکت جمعآوری و ارائه کنید. این مدارک بر اساس ماهیت سهامدار (شخص حقیقی یا حقوقی) میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- عنوان شرکت و اساسنامه (AoA)
- اطلاعات شخصی و هویتی سهامداران و مدیران + پاسپورت معتبر آنها
- مدارک آدرس فعلی سهامداران و مدیران شرکت
- مدرک اثبات تمکن مالی برای حداقل سرمایه تأسیس شرکت
- شماره شناسایی مالیاتی (TIN) برای سهامداران و مدیران
- گواهی ثبت و فعالیت تجاری
آیا برای راه اندازی کسب و کار در ترکیه نیاز به ویزا است؟
اگر برای یک بازدید تجاری کوتاهمدت (مثلاً برای شرکت در یک جلسه، کنفرانس، خرید کالا و غیره) به ترکیه سفر میکنید، به ویزای توریستی (tourist visa) ترکیه نیاز دارید.
اگر میخواهید بهصورت مکرر به این کشور رفتوآمد داشته باشید یا بهدنبال اقامت طولانیمدت هستید، میتوانید برای اخذ ویزای تجاری ترکیه (business visa) اقدام کنید. ویزاهای تجاری معمولاً برای 6 ماه تا یکسال صادر میشوند و به شما اجازه میدهند تا حداکثر 30 روز برای یکبار بازدید و حداکثر 180 روز در طول یکسال در ترکیه اقامت داشته باشید. با داشتن ویزای تجاری ترکیه شما این اجازه را دارید که:
- در مذاکرات و جلسات تجاری با مشتریان و شرکا شرکت کنید.
- در نمایشگاهها و همایشهایی که توسط صنایع مختلف در ترکیه برگزار میشوند، حضور داشته باشید.
- در برنامههای آموزشی مختلف برای راه اندازی کسب و کار در ترکیه شرکت کنید.
- از محل کسبوکارتان یا ملکی که قصد خرید یا سرمایهگذاری در آن را دارید، بازدید کنید.
- هزینه خدمات را بپردازید یا معاملات تجاری خود را در ترکیه انجام دهید.
اخذ شهروندی ترکیه از طریق سرمایهگذاری
یکی از روشهای راه اندازی کسب و کار در ترکیه، خرید یک ملک و راهاندازی مغازه یا ساختوساز یک شرکت تجاری است. دولت ترکیه، برنامه سرمایهگذاری و اخذ اقامت + حق شهروندی این کشور را برای سرمایهگذاران خارجی فراهم کرده است. بهعنوان مثال، میتوانید از 3 روش رایج «ثبت شرکت»، «خرید ملک» و «کمک بلاعوض به دولت» در این برنامه سرمایهگذاری شرکت کنید. حداقل سرمایهگذاری برای خرید ملک در ترکیه 500 هزار دلار آمریکا است و مزایای بسیاری از جمله داشتن یک ملک واقعی در خارج، امکان فعالیت تجاری بدون محدودیت و دریافت شهروندی و پاسپورت ارزشمند ترکیه دارد.
راه اندازی کسب و کار در ترکیه با سی بی اف ایران
راه اندازی کسب و کار در ترکیه، یک فرصت هیجانانگیز و طلایی برای بهدست آوردن سود قابل توجه از یک کشور خارجی در نزدیکی اروپاست. سرمایهگذاری و راهاندازی بیزنس در ترکیه، پروسه حساس مربوط به خودش را هم دارد و برای انجام آن باید چارچوبهای قانونی و شرایط کلی را در نظر داشته باشید. در این مطلب از سی بی اف ایران، به شرایط ثبت شرکت، حداقل سرمایه مورد نیاز، امکان خرید یا راهاندازی فروشگاه در ترکیه و حتی امکان اخذ شهروندی با سرمایهگذاری در این کشور اشاره کردیم.
با همه این اوصاف، دریافت مشاوره تخصصی، راهنمایی و پشتیبانی دقیق میتواند به شما در ثبت یک شرکت یا سرمایهگذاری در ترکیه کمک کند. چه بهدنبال راه اندازی کسب و کار در ترکیه هستید و چه میخواهید از طریق خرید ملک یا زمین در این کشور، اقامت بگیرید، میتوانید روی کمک ما حساب ویژهای باز کنید. برای ارتباط بهتر و دریافت مشاوره بیشتر با ما از طریق شمارههای 09022331203 (ایران) و 0971529972111 (واتساپ) در تماس باشید.